International Yoga Day Quiz June 20, 2018

Take a deep breath, sit back and play the Yoga Quiz.

Read More
NHRD HR WIZ- An honest review

NHRD HR WIZ – An honest review June 11, 2018

June 9th, 2018 marked the first edition of HR Wiz conceptualized by NHRD Bangalore Chapter. Not since the SHRM First People Contest did we witness an interactive session of knowledge and fun among the leading HR professionals of the country.

The Grand Finale, held at St. Josephs Institute of Management, Bangalore was attended by over 200 HR & Business Leaders & Professionals. Sponsored by leading Indian companies like Manipal Pro learn, KPMG, Uniq Security Services, Vantage Circle, Lifestyle etc, the Grand Finale was a specially curated event for corporate working professionals. An online quiz event, held from May 28th- May 30th, shortlisted Top 75 teams out of 450+ corporate teams.

NHRD HR WIZ- An honest review
NHRD HR WIZ- An honest review

Prelim of 30 questions was conducted to select the Top 8 teams. The finalists had leading quiz teams from the corporate circuit like Deloitte, TCS, EY, Fuller Life etc. The Chief Guest, David Rasquinha, Chairman & MD of Exim Bank, delivered a special keynote address on ‘India’s competitiveness in the global economy and what can we do to improve it’.  There was a special corporate HR Standup Comedy Act by Expressionist.

The quiz finals, conducted by Venky of Nexus Consulting, had an interesting mix of questions related to latest trends in the HR world. One round that stood out was the “Expert Round” where CHRO’s of leading companies questioned the audience and the teams on stage. This form of engagement sparked constructive discussions among the attendees.

After an exciting final, top 3 winners were – ICRA, Deloitte, EY. The winners received attractive cash prizes and a special feature on HR Katha Magazine and NHRD website.

You can check out some of the questions below: –

Q1. In the late ‘90s, this man wanted a sabbatical, so he rented a beach house in Hawaii. On the islands, he connected with locals and learned about many of their traditions and customs, including the concept of X. In Hawaiian culture, X represents the idea that families-blood, related, adopted, or intentional-are bound together, and that family members are responsible for one another. When he created Y in 1999, he made sure that X was in the company’s foundations. Today, Y is rated as one of the best companies in the world to work, for which X is often credited.
Name X and Y.
Ans: – Ohana and Salesforce

2. They can be categorized into two: hard and soft. The ‘soft’ ones are shared values, skills, style, and staff. Developed more than two decades ago by two leading thinkers, its name also reflects the organization they were working in when it was developed.
What are we talking about? What are the ‘hard’ ones?
Ans: – Mc Kinsey’s 7S Framework. The hard ones are Structure, Strategy, and Systems.

3. The term first gained currency after it appeared in a 1989 article in Industry Week. An extract is given below:
“A Minneapolis consultant and author, Dick paints a picture of managers struggling to capture a mythical thing called [,,] – a proportioning of their [existence] with sufficient weight on professional activities, but with a healthy counterweight of family and personal interests.”It used to be that____ was a boutique issue, “he says. “You know, something that would be great to worry about whenever-and if –one had some free time. But [,,] is killing people!”
What term?
Ans: – Work-Life Balance

4. The X effect is when a possible first impression good looks, pleasant behaviour, results in the negative characteristics of the person being ignored. We start seeing the person in the X of the positive first impression. The Y effect is when a negative first impression tends to override all others positive qualities of the persons. This is a cognitive bias with severe consequence in situation like interviews or appraisals.
Ans: – Halo and Horn Effect

Read More
Master Blaster Quiz

Master Blaster Quiz April 24, 2018

Celebrating the birthday of God of cricket. During his illustrious career, Sachin Tendulkar has blasted past many records. Blast your way through this SACHIN Quiz and pay the Little Master your tribute.

Read More

IPL Quiz April 19, 2018

 Take a 5-minute break from your work and play this exciting IPL Contest.

Read More
Interrogante 2018

Review of Christ University’s Quiz – Interrogante 2018 March 19, 2018

In the Bangalore quizzing circuit, the most awaited quiz event for the month of March is Christ University’s annual flagship event – Interrogante 2018. Over the years, it has attracted first time quizzers and the traditional quizzing powerhouses – thus ensuring a balanced field. The 2018 edition was ably hosted by Vinay Mudaliar, quizmaster and founder of Mindcogs. The content was a good mix of text, visuals and Audio Videos which tested the logical reasoning and the wit of the contestants.

The 8 finalists consisted of corporate teams and college teams as well. The final results were as follows:-

Winners:- Jayakanthan and Navin from TCS/Sai Mitra

2nd Place: – Novartis

3rd Place: – Capgemini

Here are the few questions that were asked at the quiz.

PRELIMS: –

Q1. Over 1300 entries were submitted. The design of bankers-turned-designers Rushi Patel and M Venkateshwar Rao, founder of Nammur design, was selected. What are we talking about?

Ans: – Logo of Bengaluru City

Q2. Which cosmetic chain name comes from a combination of Greek for beauty and wife of Moses?

Ans: – Sephora

Q3. Reprise Records was started by an artiste who wanted to provide artistic freedom for his own recordings. Who?

Ans: – Frank Sinatra

Q4. In the 1820’s, Maniram Dutta Baruah was one of first people to establish this in state. He informed the British people about the product grown by local Singphlo people. This is now a hugely famous product from this region. Which product?

Ans: – Assam Tea

Q5. When asked in an interview the reason for selecting the brand name, the founder’s response was such: – “Your first craft lesson. Your first rain when you are allowed to go out. You’re your first sense of accomplishment and life’s lesson. Maybe it implies a Tagore poem of same name”.

Which brand are we talking about?

Ans: – Paper Boat

Q6. Deivee is an active wear brand designed just for Indian women by which famous personality?

Ans: – Milind Soman

Q7. Haven is a security app released by which person?

Ans: – Edward Snowden

Q8. Connect – 1st Indian company to sign up as National Supporter FIFA U 17 and Delhi Sikandpur Metro Station.

Ans: – Bank of Baroda

Q9. 10100 is the recent venture by which person?

Ans: – Travis Kalinick

Q10. In 1991, which company set up an institute in Paris to promote research, information and education about nutrition, diet and public health?

Ans: – Danone

Q11. In 1950’s, he lived in Delhi working as an artist with an advertising firm. Things began to change in 1961 after his marriage. His in laws asked the couple to move to a South Indian city. The wedding money the couple received was used to float the company. Which person?

Ans: – Ramoji Rao

Q12. Maharaja of Mysore patronized this. TI Updhyayya and Thirithallu Shimoga & Attar Khasim Sahib from Tajavur started this industry in 1885. This made the local government to disperse these itesm as gifts to various countries. Which iterm?

Ans: – Mysore Agarbathis

Q13. Sam Walton is his book “Made In America” said that he borrowed ideas from this person. When asked how it felt to be father of Industry, he said “I wish I’d worn a condom”. Who is this famous person?

Ans: – Sol Price

Q14. Druing Christmas 2016, this company set up a hotline number called 08006894903. They stated that “We’ll have experts on hand with official rulebooks to settle any disputes and advice on how to resolve common complaints. People can make a donation to the helpline as well. Which famous board game created this hotline number?

Ans: – Monopoly

Q15. “GRADES DON’T MATTER” is an online education service provider created by whom?

Ans: – Varun Agarwal

Q16. Shigeru Miyamoto exploration as a young boy in hillsides and forests, caves in his hometown in Sonobe, Japan. The name was inspired from novelist Scott Fitzgerald’s wife names which he thought was “pleasant and significant”.

Ans: – Legend of Zelda

Q17. According to senior VP of Marketing, the name was chosen because it sounded like a punk band or club and is the name of daughters of both CEO Bob Mc Kniht and founder Alan Green. Who?

Ans: – Roxy

Q18. When Niels Bohr visited factory in Lund in 1950’s, he called the invention “a perfect practical application of mathematical problem. Listed as “marvels that we couldn’t live without” by London Science Museum”. What are we talking about?

Ans: – Tetrapak

Q19. Which company was formed in 1954 with a merger of these two companies and current Indian Parent company? CARBORUNDUM + UNIVERSAL

Ans: – CUMI

Q20. Established in 1890 as AG Thomson and Co, the company was renamed after the owner’s pet Jacky. Which company?

Ans: – Kookaburra

 FINALS:-

Q1. Zug is an affluent municipality and town in Switzerland. In the recent times, this small town has been nicknamed as              due to a person Johann Gevers who shifted his startup in 2013 here because of it’s favorable political, economic and technological environment. Over the years Zug has been known for flexible regulations that support new and innovative projects in a certain field. What is the nickname?

Ans:- Cryptovalley

Q2. Founded by Baiju Mohammed, Bhagavan Das and Harry Croydon, Pinstove is a unique app currently present in India, South Africa and United Kingdom, that was launched to create more job opportunities as certain social restrictions may prevent some people from going out to earn a living. What is unique about this app?

Ans: – Ready to eat meals prepared by Housewives

Q3. A news report from an investment banking firm Jeffries in 2013, delivered a harsh report on Sony’s electronics business. Analysts claimed that electronics was in fact worth very little to the company. Experts believe that a lesser known division of Sony, popular mainly in Japan, accounts to a huge chunk of the Company’s revenue. Over the years this raked in good profit. What division is this?

Ans:- Sony Life Insurance

Q4. It is a small town in the province of Antwerp in Belgium. A specific type of woollen cloth present here was used by the armed forces for their needs. Hence originated these products with the town name. What am I talking about?

Ans: – Duffel

Q5. This was a large resort hotel in Monterey, California, from its opening in 1880 until 1942. It was one of the finest luxury hotels in North America. During World War ll, it closed and the building was leased to the Navy. A particular company trace its name back to an Oakland, California food distributor who used the brand for a premium coffee blend made especially for the hotel. What am I talking about?

Ans:- Del Monte

Q6. Ulysses placed his son Telemachus under the care of X when he was away for the Trojan War. Because of his relationship with Telemachus, a term in English and also used widely in Management/HR is adopted from here. What term?

Ans:- Mentor and Mentee

Q9. Started in 2009, it is a professional web design and development competition body. It aims to recognize and promote the best of innovation web design and gives away awards every year. What appropriately have they named them and the annual awards?

Ans:- AWWWARDS

Q10. This 100-year-old company was started by Joaquim Remedios in Kolkata. Currently having business across India, his son John Remedios expanded the company and have been responsible for numerous world-famous acts. They claimed to be the first company in India to manufacture acoustic and electric guitars in India. Which company?

Ans:- REYNOLDS

Q11. Young entrepreneurs Chethan Hiremath and Deeraj Gowda of Bengaluru are behind this. Initially, the duo catered to a lot of F&B clients, given that Chethan has a flourishing event management firm to his credit. But 8 months back they bagged a completely different project which changed the organization they tied up with completely. What is their claim to fame?

Ans:- Design the memes for Bangalore City Traffic Police

Q12. The movie theatre was a frontrunner in terms of technology, being the first cinema in India to introduce Dolby sound and Xenon projectors. It was the also first cinema in India to introduce caramel popcorn, matinee shows as well as late night shows. Ajay Bijli drew inspiration from this theatre in 1990 and convinced his father to remodel Priya Cinema, with Dolby sound and screening Hollywood movies. Which theatre, who built it and who owns it?

Ans:- Sterling Cinemas built by Sharponji Pallonji Group and owned by TATA

Q13. They were best known for cladding the feet of Maoist militiamen who wages a brutal insurgency against the state from their rural stronghold in this country. As the bitter conflict dragged on, the trainers became so synonymous with the Maoists that anyone wearing a pair was suspected to be a militant. The security forces profiled them, If a guy was wearing this and had a backpack, he was Maoist. What is this?

Ans: – Goldstar Shoes

Q14. In the 1970s, this magazine was originally modeled on a famous US magazine which was creating waves in India as well. The editorship of this Magazine was soon taken over by this person, whose main claim t0 fame at the time was that he had written a guide to Mumbai, The editorial content soon became extremely readable, and he had some of India’s leading writers writing for it. Who is the person and which magazine?

Ans: – Vinod Mehta of DEBONAIR

Q15. This company made news last year month of August-September. They make a certain product which consists of seed ball, that is, seeds inserted in a mix of peat from coconut waste and manure inside them. On dissolving, the seed balls which fill the interior merge with the clay and soil. What did they make?

Ans: – Eco Friendly Ganesh Idols

Q16. The word historically meant “thing beyond the dowry”. It meant the separate property of a married woman, such as clothing and jewelry “appropriate to her station”, but excluding the assets that may have been included in her dowry. Changes in family law and inheritance law mirroring trends in the wider society, such as the several Married Women’s property Acts of the various common law jurisdictions, have generally rendered the legal concept obsolete. Which word?

Ans:- Paraphernalia

Q17. The idea behind this started out similar to collection of Pogs cover caps. Different caps denoted various score value. In 1990s a well-known brand inspired from this, started their own series to help promoting the brand, which became hugely popular.  Which brand and what did they start?

Ans:- Tazos

If you have any quiz review that needs to be featured on our blog, do reach us out at [email protected]

Read More
Employer branding

How quiz shows are used as an Employer Branding activity March 13, 2018

In their landmark book Management Reset: Organizing for Sustainable Effectiveness, management experts Edward E. Lawler III and Christopher G. Worley wrote: “In addition to discouraging bad applicants, having a strong brand serves to attract individuals who otherwise wouldn’t apply for the job.”

Employer Branding in order to attract and retain high-quality talent may not be a new concept. But in the new millennium that is rigorously media-driven, organizations must evolve new methods for employer branding in media, at campuses, and at the workplace too.

Since the late 1990s, Gamification has emerged as one of the most effective and engaging mechanisms for employer brand positioning. As Richard Mosley explains in his book, Employer Brand Management: Practical Lessons from the World’s Leading Employers, “the trend is moving toward a more immersive online environment that gives potential candidates a much richer taste for the kind of employment experience on offer to them.”

Accordingly, organizations are creating an ‘immersive experience’ at all touch-points with prospective and existing employees, such as recruitment, testing candidates, building awareness, onboarding, continuous employee engagement and driving organizational change.

Recent examples from around the world reinforce the efficacy of this new strategy.

  • NetApp TechMaestro: NetApp, the Sunnyvale, CA-headquartered Storage and Data Management company wanted to create an employer branding initiative while hiring M.Tech students across select Indian Universities, and position themselves as a ‘technology innovator’. Quizworks designed a quiz contest for them based on NetApp innovations, general technology trends and general information. In a survey conducted after the contest, 90% of the participants said that they were now better aware of NetApp as a company.Click here to view the case study
  • CapGemini, a market leader in the Technology space conducts an annual TechChallenge in India, which is an online initiative aimed at testing the analytical and reasoning skills of UG and PG students. The program, which includes Coding and Infrastructure challenges and an online quiz contest, draws over 10,000 students every year. Since 2012, QuizWorks has been providing the content for the event. Click here to view the case study
  • A leading global, diversified, Hospitality company asks potential recruits to simulate real-life scenarios through a “Virtual Kitchen”. A potential ‘candidate’ or a ‘player’ walk through the virtual kitchen and handles an irate customer, orders groceries, and manages the kitchen. The company then analyzes the data of the players, identifies candidates who can handle stress and deliver orders on time, better, and invites them to the next round. This eliminates interview costs and saves time and money from hiring a wrong candidate.

Global examples include Simmons & Simmons, AT&T, British Aerospace company Thales, L’Oreal, British telecom giant Sky, BNP Paribas, Maersk, etc.

With time, more and more organizations will adopt Gamification-based strategies in order to ‘engage deeper’ and create strong differentiators for themselves in the marketplace. Those who are slow to do so need not play catch-up with the early adopters. By engaging a Gamification company, they can derive winning programs and techniques that will reap rich rewards for them in both the short and long terms.

If you are looking at creating similar employer branding campaigns for your company, please reach us at [email protected]

Read More
Welcome to Women of The World Quiz

Welcome to Women of The World Quiz March 8, 2018

On this International Women’s Day, we pay tribute to the great women around the world and have created a fun quiz for you to play. So play the quiz now!

Read More
Brain Baazi - A Quiz App

Brain Baazi – An Honest Review of the Quizzing App launched by Times Internet March 6, 2018

Answering trivia and earning a quick buck, two of the many things that have always fascinated Indians, have been brought to the palm of your hand by Brain Baazi, a quizzing app launched by Times Internet. The app has crossed over one lakh users per day in the short duration of one month since its launch in February this year. We thought it would be a good idea to figure out the success factors of the quiz: –

  • Ease of Use:- One of the main reasons of this app’s success is the simplicity and the easiness to play and win. One click registration, no entry fees, straight forward Q&A, the app is keeping it as simple as possible. Each day the quiz goes live at 1 PM or 9 PM at night with all users playing simultaneously. The entire quiz takes place in the short duration of twenty minutes, thus making it a neatly packaged pre-dinner or post dinner activity. The questions are trivial and direct and the users get only 10 seconds to answer, thus making it ‘either you know it or don’t’ type of quiz.
  • Gameplay:- The quiz is interactive in nature, with a quizmaster conducting the quiz for the entire 20 minutes, giving insights about the various questions along with some exciting trivia. To get the audience hooked to the app, just before the quiz starts there are some short minute long video segments known as Cheat codes and Gyan Guru. These video segments give subtle hints about the questions that will come in the quiz.
  • Prize Money:- Another interesting factor of Brain Baazi is that it doesn’t follow the traditional “single winner takes it all” format.  The prize money of Rs 50,000 or Rs 1,00,000 is shared among all the users who are able to answer all the questions correctly, thus allowing multiple users to have a part of the prize money.  After each question, the user gets to know how many people have answered the question correctly and how many people are still there in the contest, giving the users the idea of the prize money that they can get. This ensures repeated login to the app.

This app is ideal for people who love trivia and would like to win some money out of it. The short duration of the quiz, simplicity and the money incentive work in its favor. With mobile apps quickly replacing television as the main source of entertainment, it remains to be seen whether it would bring in the same aura and charm that KBC provided in the late nineties.

Download and play the game click here

Read More

Celebrating the Life and Times of Sridevi March 1, 2018

We pay a humble tribute to Sridevi through a simple quiz for her fans. Play the contest now.

Read More